Födelsedagsfirande i Jämtlandsfjällen (Fjällvandring 2015 del 5)

Jag vandrar från Rogenstugan ut till Käringsjövallen där jag möter upp pappa och brorsan som kommer med bil från Uppsala. Det är dags att fira pappas 70-årsdag, några månader i förskott. I present av mig och brorsan har han fått en veckas fjällvandring i valfritt fjäll tillsammans med oss. En vecka att minnas det som varit, men också en vecka vi kommer minnas.

Han valde en rundtur från Ljungdalen. När vi lassar ur bilen och försöker organisera all packning anfaller myggen direkt. Brorsan är väl förberedd med mygghatt och myggnätsanorak, det är hans första fjällvandring. Själv verkar jag ha blivit immun mot mygg, mina myggbett kliar inte längre. Pappa är lite orolig över vad hans kropp ska orka, det är inte självklart att som 70-åring bära tung packning mil efter mil.

Vi går i skymningen upp genom fjällbjörkskogen med sikte på kalfjället. Det mörknar och kilometerna känns onödigt långa. Vi slår upp tälten vid bron över Ljungan. Dagen efter kommer vi äntligen upp på kalfjället. Solen fortsätter otroligt nog att skina och när vi når Ljungans vindskydd och tar lunchrast passar både jag och pappa på att bada.

Även det här blir en vardag. Slå upp tältet i mjukt kråkbärsris. Hämta vatten i en forsande fjällbäck. Laga mat och se solen sjunka mot horisonten. Vifta bort några envetna myggor. Se bergssidorna färgas orange-rosa av kvällssolen. När solen sjunkit ner bakom bergen och myggen blir allt fler krypa in i tältet och sträcka ut ryggen och benen. Läsa ett kapitel i boken. Gäspa. Lyssna på forsen, vinden, myggen utanför myggnätet. Gosa in sig i hundarnas päls. Blunda. Bli väckt i soluppgången av en hundpuss. En vardag jag inser att jag kommer sakna.

Brorsan föreslår att vi ska gå samma tur igen när vi fyller 70 år. Ingen mamma längre, ingen pappa, bara vi två och alla minnen. Jag nickar. Tummis på det, en 70-årspresent till oss själva.

Uppför, uppför. Passerar Vargtjärn på väg upp på kalfjället.

Första vadet över Ljungan går som en dans.

Var kommer allt vatten ifrån? Är bergen som stora vattenballonger fyllda med vatten med ett tunt skal av sten?

Sommarvärme

Högre upp ska vi!

De blå bergen

Kväll i Jämtlandsfjällen

Det magiska kvällsljuset
Kommentarer

  1. Jag tycker ni ska gå när ni är 60. Så jag får läsa vandringsberättelsen - om jag lever då.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Stugvärd i Tarrekaise (Stugvärd i Tarrekaise del 2)

Jag kommer vara stugvärd i Tarrekaise i sommar! (Stugvärd i Tarrekaise del 1)

Första tiden i stugan (Stugvärd i Anarisfjällen del 1)